Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
Accente critice (Am auzit la Radio ?)
Accente critice (Am auzit la Radio ?)
Publicité
Archives
30 janvier 2008

BBC: Comunicarea de ştiri sau informaţii false de natură să aducă atingere siguranţei statului sau relaţiilor internaţionale ale

(tr)

Moderator, Roxana Lăzărescu:
Mai multe organizaţii neguvernamentale printre care Agenţia de Monitorizare a presei, Centrul pentru Jurnalism Independent sau Convenţia Orgnizaţiilor de Media protestează faţă de propunerea de introducere în Codul Penal a unui amendament care ar pedepsi cu închisoarea între 1 şi 5 ani: "Comunicarea de ştiri sau informaţii false de natură să aducă atingere siguranţei statului sau relaţiilor internaţionale ale României". Ioana Avădani este preşedintele Centrului pentru Jurnalism Independent.

Ioana Avădani: Cine stabileşte dacă acea informaţie este falsă sau nu? Cine stabileşte dacă pornim de la acelaşi set de date, interpretările care se dau sunt corecte sau nu? Dacă o persoană spune România merge într-o direcţie greşită, spun acest lucru pentru că este una din întrebările standard în sondajele de opinie publică, este informaţie sau este o opinie? Dacă o informaţie este corectă sau falsă cine stabileşte? Este un articol extrem de greu de gestionat din punct de vedere al statului de drept şi lucrul acesta dechide calea la abuzuri, deschide calea la interpretări, deschide calea la arbitrariul judecătoriului şi transformă acest articol într-un instrument de cenzură.

Moderator: Care sunt aceste fapte care aduc atingere informaţie falsă sau documente care aduc atingere statului?

Ioana Avădani: Mie îmi este destul de greu să-mi imaginez ce înseamnă informaţie falsă care aduce atingere securităţii naţionale, dar ne putem imagina la un moment dat că cineva falsifică un raport energetic, de exemplu, şi România se trezeşte într-o situaţie catastrofală din punct de vedere al furnizării resurselor energetice. Nu ştiu, fac un scenariu catastrofal, dar trebuie să fie un scenariu catastrofal ca să putem ajunge la un articol în Codul Penal, lăsând la o parte faptul că siguranţa naţională are strategie proprie, are legi proprii, are capitol propriu în Codul Penal, deci, nu are nevoie de această mică "floricică".

Moderator: Ce ar putea însemna dacă ar trece acest amendament? Ar însemna, de exemplu, că un jurnalist poate să facă închisoare dacă dă o ştire pe surse, de exemplu?

Ioana Avădani: La un moment dat şi, de asemenea într-un scenariu catatrofal, ne putem aştepta şi la acest lucru. O altă categorie - şi cred că aceasta este categoria vizată cu prioritate - sunt acei lideri de opiniei cărora li se cere, pentru că asta este practica internaţională, să prezinte rapoarte independente în chestiuni legate de starea României. Dacă raportorii independenţi au sau furnizează informaţii care diferă de cele oficiale pot uşor fi acuzaţi de difuzarea de informaţii false care aduc atingere relaţiilor României, drept pentru care puşcărie, un an până la cinci ani.(BBC/30.01.2008,serviciul român ora:11,00)

Publicité
Publicité
Commentaires
Publicité