Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
Accente critice (Am auzit la Radio ?)
Accente critice (Am auzit la Radio ?)
Publicité
Archives
2 mars 2009

RFI/APADOR-CH reclamă proiectul Codului de procedură penală care ar legifera tortura

(Crainic) În România, Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului - Comitetul Helsinki, reclamă proiectul Codului de procedură penală, care ar legifera tortura.

APADOR-CH cere eliminarea unui articol din acest document care ar legaliza tortura, tratamentele inumane şi degradante.

Directorul executiv la APADOR-CH, Diana Hătneanu, spune că tortura este interzisă în toate ţările membre ale Consiliului Europei, iar România până acum a fost condamnată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de zece ori pentru folosirea acestei practici.

Diana Hătneanu

România a fost condamnată pentru tratamente inumane degradante şi în unele cazuri a fost (folosita violenta). Curtea a considerat că a fost vorba chiar de tortură, atât sub aspectul material, când anumiţi agenţi ai statului, de exemplu poliţiştii au practicat astfel de metode nelegale, cât şi sub aspect procedural, în sensul că, deşi au existat acuzaţii că au fost folosit astfel de metode, cei vinovaţi nu au fost niciodată traşi la răspundere. Tocmai de aceea spunem noi că este foarte periculos să apară astăzi excepţii în proiectul Codului de procedură penală, pentru că, în loc să pună capăt unor practici pe care le ştim că există şi au fost inclusiv constatate de Curtea Europeană a Drepturilor Omnului, este o încurajare că şi prin astfel de metode se poate obţine ceva ce poate fi folosit într-o formă sau alta în procesul penal.

(Crainic) Reamintim, noul proiect de Cod de procedură penală a fost finalizat de guvern şi a fost înaintat Parlamentului pentru dezbatere.

Publicité
Publicité
Commentaires
Publicité