Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
Accente critice (Am auzit la Radio ?)
Accente critice (Am auzit la Radio ?)
Publicité
Archives
14 décembre 2009

Criza economică alimentează tensiunile etnice în Ungaria

Criza economică intensifică tensiunile etnice din Ungaria, acutizând problema marginalizării romilor, cei mai afectaţi de creşterea ratei şomajului, relatează Financial Times în ediţia electronică.
Anul acesta, romii din comunitatea Hetes, din apropiere de oraşul Ozd, s-au înarmat cu bâte şi cuţite şi au început să facă de gardă noaptea, decişi să se apere singuri, după ce o casă a fost incendiată, iar Garda Maghiară, o grupare paramilitară de extremă-dreaptă, a promis că îi va apăra pe etnicii ungari de "crimele romilor", organizând o acţiune de recrutare.
Oraşul este un fost mare centru industrial în perioada comunistă în regiunea Borsod, dar după 1989, lipsa investitorilor nu a generat locuri de muncă. În plus, criza economică a acutizat problema marginalizării romilor în Europa Centrală şi de Est. Potrivit sondajelor, ungarii şi mulţi dintre vecinii lor au prejudecăţi şi resentimente foarte puternice împotriva romilor, ceea ce face ca această comunitate să fie cel mai grav afectată de şomaj, cu 15,6 la sută în regiunea Borsod, de două ori mai mult decât rata la nivel naţional.
"În condiţiile declinului economic, a început căutarea tradiţională de ţapi ispăşitori. Cum în Ungaria nu există imigranţi, ţinta sunt romii ", apreciază criminologul Peter Hack.
Tensiunile au atins punctul culminant când trei baschetbalişti, un croat, un sârb şi un român, au fost atacaţi de romi într-un club de noapte, românul Marian Cosma, în vârstă de 30 de ani, fiind ucis.
"Avem o populaţie care trăieşte în afara societăţii de 20 de ani. Din când în când cineva cere o soluţie rapidă şi simplă, care provoacă o isterie faţă de romi, dar de această dată, criza economică face ca lucrurile să fie şi mai dificile", apreciază la rândul său sociologul Janos Ladanyi.

Publicité
Publicité
Commentaires
Publicité