Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
Accente critice (Am auzit la Radio ?)
Accente critice (Am auzit la Radio ?)
Publicité
Archives
30 janvier 2010

György Frunda: Politica României în privinţa cetăţeniei acordată moldovenilor este greşită

RFI în lb.româna/29.01.2010 - ora 18,00

Moderator: "Politica României în privinţa cetăţeniei acordată moldovenilor este greşită." Declaraţia a fost făcută la RFI de senatorul György Frunda, membru în delegaţia română la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. "Nici Bucureştiul şi nici Chişinăul nu au de câştigat, de pe urma acordării masive a cetăţeniei. De această situaţie, vor profita doar extremiştii ruşi", explică György Frunda.
György Frunda: Politica românească a greşit atunci când a acordat cetăţenia tale quale moldovenilor care pot obţine cetăţenia română foarte uşor, şi, iată că moldovenii care obţin cetăţenia română nu rămân nici în Moldova, nu rămân nici în România, ci, în proporţie de 90%, pleacă în Europa vestică; or, prin aceasta, Guvernul român sau politica românească nu face altceva, decât să ajute extrema dreaptă rusească, care vrea o Moldovă fără români. Cred că intenţia de a-i ajuta pe moldoveni să rămână în Moldova, românii de acolo să aibă posibilităţi materiale de dezvoltare, este drumul de urmat. Interesul românesc este ca Moldova să fie locuită în continuare de moldoveni, de români, în proporţia în care sunt, şi, integrându-se în Uniunea Europeană, să existe o legătură normală, să fim în aceeaşi familie europeană.
Realizator: Pe de altă parte, preşedintele Partidului Democrat din Republica Moldova, Marian Lupu, consideră că declaraţiile privind moldovenismul făcute de ministrul de Externe român, Teodor Baconski, reprezintă o greşeală care poate afecta relaţiile bilaterale, declaraţia a fost făcută într-un interviu publicat in rusă.

"Voi fi la fel de nediplomat ca ministrul Baconski, care, după părerea mea, nu ar trebui să facă astfel de declaraţii în calitate de oficial de rang înalt" - declară Lupu, în interviu. Reacţia vine, după ce ministrul român de externe, Teodor Baconscki, a declarat, în urmă cu o săptămână, că România respinge orice demers menit să acrediteze ideea unei naţiuni şi a unei limbi moldoveneşti, distincte de cea română, pe baza argumentelor clare, de ordin ştiinţific.

"Astfel de declaraţii, din partea oficialităţilor de la Bucureşti, declaraţii ofensatoare, pentru majoritatea populaţiei noastre, perturbă relaţiile noastre, otrăvesc acţiunile comune şi pot deveni un obstacol serios, în calea unei colaborări fructuoase", a mai precizat Marian Lupu. Amintim, Marian Lupu a candidat pentru funcţia de preşedinte al Republicii Moldova. El nu a reuşit să obţină, însă, numărul necesar de voturi în Parlamentul de la Chişinău.

Publicité
Publicité
Commentaires
Publicité