Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
Accente critice (Am auzit la Radio ?)
Accente critice (Am auzit la Radio ?)
Publicité
Archives
21 avril 2010

MEDIAFAX/Presiunile asupra mass-media exercitate în România şi Bulgaria

South East Europe Media Organisation (SEEMO) condamnă,  într-un comunicat de presă, presiunile asupra mass-media exercitate în România şi Bulgaria, exemplificând cu cazul unei jurnaliste de la postul Realitatea TV căreia premierul Emil Boc i-a smuls microfonul din mână.

      Potrivit SEEMO, Emil Boc i-a luat microfonul unei jurnaliste de la Realitatea TV, acuzând ulterior, în mod public, postul de dezinformare. Boc a susţinut că purtătorul de cuvânt al Guvernului nu a primit drept la replică la Realitatea TV, ca urmare a mai multor reportaje critice la adresa executivului.

      Totodată, SEEMO susţine că şi posturile Antena 2 şi Antena 3 au fost criticate, în trecut, de Boc, primind mai multe sancţiuni din partea Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA). "Partidul de guvernământ din România (PDL) a anunţat că toţi membrii săi ar trebui să întrerupă comunicarea cu Realitatea TV şi Antena 3", se mai arată în comunicatul SEEMO.

      "Presiunea pusă asupra mass-media, prin apelul la politicieni de a boicota anumite canale media, este un lucru alarmant. Presiunea politică  îi împiedică pe jurnalişti şi pe liderii din media să îşi exercite munca în mod profesionist şi independent", mai susţine SEEMO.

      Pe de altă parte, SEEMO îşi exprimă îngrijorarea faţă de faptul că Pavlina Trifonova, jurnalist bulgar al ziarului 24 Hours, a trebuit să dea în judecată, în aprilie, Consiliul bulgar de Miniştri, pentru a obţine informaţiile pe care le ceruse. Trifonova a dat în judecată Consiliul pentru că reprezentanţii acestuia au refuzat să îi ofere informaţii cu privire la cheltuielile cu călătoriile în străinătate ale premierului bulgar Boyko Borisov. După ce jurnalista a dat în judecată Consiliul de Miniştri, informaţiile respective i-au fost furnizate.

      "SEEMO este alarmat de aceste cazuri care implică presiuni politice asupra jurnaliştilor şi asupra principiului libertăţii presei. Este vital pentru jurnalişti să poată să prezinte liber teme curente şi probleme de interes public. Orice încercare de a influenţa independenţa media este inacceptabilă", a declarat Oliver Vujovic, secretarul general al SEEMO.

      "SEEMO cere oficialilor români şi bulgari şi reprezentanţilor partidelor politice să îşi exprime insatisfacţia faţă de jurnalişti în alte moduri, democratice, în loc să blocheze informaţia. Aceştia trebuie să nu uite că, într-o societate democrată, critica este vitală", a mai spus Vujovic.

      South East Europe Media Organisation (SEEMO) este o reţea de editori, jurnalişti şi responsabili media din Europa Centrală şi de Sud-Est, afiliată  International Press Institute (IPI).

Publicité
Publicité
Commentaires
Publicité