Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
Accente critice (Am auzit la Radio ?)
Accente critice (Am auzit la Radio ?)
Publicité
Archives
19 juillet 2010

RFI/The Daily Telegraph : "Marea Britanie va fi invadată de moldoveni din cauza lui Băsescu"

Moderator: Presa străină e îngrijorată de numărul mare de moldoveni care obţin cetăţenie românească. După ce ziarul german Der Spiegel a publicat un articol în care afirma că România, prin simplificarea legii cetăţeniei, ajută moldovenii să intre în Uniunea Europeană prin uşa din spate, azi, şi publicaţia britanică The Daily Telegraph îşi exprimă aceeaşi îngrijorare. Potrivit ambasadorului României la Chişinău, este o temere falsă a presei străine, care nu va alerta autorităţile române.

Reporter: "Marea Britanie va fi invadată de moldoveni din cauza lui Băsescu", titrează TheDaly Telegraph, precizând că peste 1.000 000 de moldoveni muncesc deja la negru în mai multe ţări europene. De asemenea, jurnaliştii britanici susţin că mii de moldoveni ar putea cere beneficii sociale în Marea Britanie, afectând şi mai mult economia ţării, aflată în criză. Potrivit publicaţiei britanice, preşedintele român, Traian Băsescu, a promis tuturor moldovenilor care se consideră români că vor putea să circule liberi atât în România, cât şi în Uniunea Europeană şi a cerut să fie procesate în fiecare lună 10.000 de cereri de redobândire a cetăţeniei, dintr-o ţară unde PIB-ul pe cap de locuitor este echivalent cu cel al Sudanului. Săptămâna trecută, publicaţia germană scria că preşedintele român, Traian Băsescu, îşi doreşte să crească numărul populaţiei şi astfel să aibă loc o extindere pe ascuns. "Moldovenii emigrează şi intră pe uşa din dos în Uniunea Europeană, un paradis economic". Solicitat să comenteze articolul apărut în Der Spiegel, ambasadorul României la Chişinău, Mariu Lazurcă, a declarat că nu există niciun motiv de îngrijorare. Ba mai mult, raporturile bilaterale dintre România şi Republica Moldova nu vor avea de suferit:

Marius Lazurcă: Aş răspunde într-un fel foarte simplu, şi anume că numărul de cetăţenii pe care România le-a acordat anul trecut în raport cu ţări ca Franţa sau Germania este mult mai mic. Eu cred că e o îngrijorare falsă, care în orice caz nu alertează România.

Reporter: Presa străină scrie că mai mult de 900.000 de moldoveni au cerut cetăţenia românească, în jur de 120.000 de solicitări de paşapoarte româneşti au fost deja rezolvate şi alte 800.000 sunt în procesare, ceea ce alimentează temerile unei emigraţii în masă înspre Vest dinspre Moldova, una dintre cele mai sărace ţări din Europa de Est.

Publicité
Publicité
Commentaires
Publicité