Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
Accente critice (Am auzit la Radio ?)
Accente critice (Am auzit la Radio ?)
Publicité
Archives
21 juin 2011

MAE ungar se declară şocat şi condamnă incidentele antimaghiare petrecute într-un oraş din România

Ministerul ungar de Externe se declară şocat şi condamnă recentele incidente antimaghiare petrecute în oraşul Alba Iulia din România, potrivit luni seară unui comunicat al ministerului, citat de agenţia MTI şi portalul BosNewsLife.

Ministerul a declarat că în ultimele zile unele clădiri ce adăpostesc instituţii religioase catolice au fost grav avariate, iar rectorul institutului teologic local şi o altă persoană de etnie maghiară au fost atacaţi brutal în acest oraş unde se află reşedinţa Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Transilvania.

Astfel de incidente contrastează puternic cu deschiderea şi cooperarea strânsă ce caracterizează relaţiile ungaro-române în ultima perioadă, afirmă MAE de la Budapesta.

De asemenea, Ministerul salută faptul că poliţia română i-a identificat pe autori.

Poliţia română a reţinut doi din cei trei suspecţi implicaţi în atac, dar i-a eliberat pentru a se pregăti pentru un proces. Dacă vor fi condamnaţi, ei sunt pasibili de o pedeapsă de până la 20 de ani de închisoare.

Keresztalja, un săptămânal catolic maghiar publicat la Cluj, a relatat luni pe site-ul său că sâmbătă trei huligani români în stare de ebrietate au atacat cu pietre Institutul Teologic Romano-Catolic şi l-au bătut cu bâte de baseball pe rectorul Zoltan Olah atunci când el a încercat să îi fotografieze.

Rectorul şi-a pierdut cunoştinţa şi a fost transportat la un spital local pentru asistenţă medicală de urgenţă, potrivit săptămânalului, citat de MTI.

'O altă persoană de naţionalitate maghiară' a fost de asemenea bătută într-un atac în timpul nopţii, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului ungar de Externe, Eszter Pataki, citată de BosNewsLife.

Nu s-au dat mai multe detalii asupra stării de sănătate a acestei persoane.

'Ministerul /ungar/ al Afacerilor Externe îşi exprimă speranţa că acesta a fost un incident izolat şi... nu o parte parte a unei campanii orchestrate antimaghiare' în România ce ar dăuna relaţiilor bilaterale, a conchis purtătorul de cuvânt al diplomaţiei ungare, în comunicat.

Publicité
Publicité
Commentaires
Publicité