Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
Accente critice (Am auzit la Radio ?)
Accente critice (Am auzit la Radio ?)
Publicité
Archives
24 juin 2011

Conducerea GDS: Preşedintele să-şi ceară scuze pentru cuvintele ofesatoare despre Regele Mihai

Consiliul de Administraţie al Grupului pentru Dialog Social îi cere preşedintelui Traian Băsescu să-şi ceară scuze pentru declaraţiile "inacceptabile" şi "cuvintele ofensatoare" legate de Regele Mihai şi de rolul jucat de accesta în istorie.
"Respingem, ca inacceptabile, afirmaţiile făcute de preşedintele României, domnul Traian Băsescu, referitoare la Majestatea Sa Regele Mihai I şi rolul pe care acesta l-a jucat în istorie, prin arestarea mareşalului Ion Antonescu la 23 august 1944 şi plasarea ţării alături de Aliaţi", se arată în documentul citat.
Grupul pentru Dialog Social subliniază că Actul abdicării din 1947, "făcut cu pistolul pe masă şi în condiţiile în care România era ocupată de trupele sovietice, nu poate fi tratat ca un act de trădare a intereselor naţionale".
Reprezentanţii GDS  arată că astfel de afirmaţii reprezintă o interpretare mai mult decât discutabilă a istoriei ţării, întrucât preşedintele şi-a asumat Raportul de Condamnare a Comunismului, în care chestiunea abdicării Majestăţii Sale Regelui Mihai I este considerată drept un mare abuz al comunismului în România.
"Distrugerea continuităţii constituţionale a statului român prin abdicarea forţaţă a Regelui Mihai I în decembrie 1947 rămâne unul dintre marile abuzuri ale comunismului în România", se citează, în comunicatul GDS , din Raportul de Condamnare a Comunismului.
Consiliul de Administraţie al Grupului pentru Dialog Social susţine că "a-l acuza pe Majestatea Sa Regele Mihai I de Holocaust este intolerabil, ţinând cont că Preşedinţia României a asumat Raportul Wiesel al Comisiei Internaţionale privind studierea Holocaustului în România".
"În aceiaşi termeni categorici dezavuăm limbajul utilizat de preşedintele României, socotindu-l un derapaj grav de la poziţia impusă de funcţia de şef al statului. Credem că este necesar ca preşedintele Traian Băsescu să îşi ceară scuze pentru cuvintele ofensatoare adresate Majestăţii Sale Regele Mihai I", se mai arată în comunicat.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la B1 TV, că decizia Regelui Mihai de a abdica a fost "un act de trădare", el adăugând totodată că relaţia sa de apropiere cu prinţul Paul a fost un gest pentru a proba că nu are nimic cu Casa Regală.
"Tot continuăm să considerăm că abdicarea regelui a fost un mare act patriotic. Nu. A fost un act de trădare a interesului naţional al României. Din partea regelui. Acesta este punctul meu de vedere", a spus Băsescu.

 
Publicité
Publicité
Commentaires
Publicité