Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
Accente critice (Am auzit la Radio ?)
Accente critice (Am auzit la Radio ?)
Publicité
Archives
25 juin 2011

Ambasada SUA răspunde USL cu declaraţia preşedintelui Truman despre Regele Mihai

Ambasada SUA la Bucureşti a precizat, vineri, pentru MEDIAFAX, că doreşte să dea publicităţii, referitor la Regele Mihai I, două documente, între care alocuţiunea preşedintelui Truman referitor la monarhul român, conform căruia acesta "a dat dovadă de un comportament excepţional de merituos".
Ambasada răspunde astfel scrisorii adresate ambasadorului Mark Gitenstein de co-preşedinţii USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, în care aceştia i-au solicitat să se exprime în legătură cu declaraţia făcută de către preşedintele Traian Băsescu despre Regele Mihai.
La solicitarea MEDIAFAX, ambasada a precizat că nu dă un răspuns, dar că trimite în schimb alocuţiunea preşedintelui Truman la decorarea Regelui Mihai cu Legiunea de Merit şi textul înscris pe placa de pe Memorialul Holocaustului din Bucureşti.
Ambasada SUA reaminteşte că Truman a spus la decorarea Regelui Mihai cu Legiunea de Merit: "Majestatea Sa Regele Mihai  I al României a dat dovadă de un comportament excepţional de merituos în exercitarea unui serviciu remarcabil pentru cauza Naţiunilor Aliate în lupta lor împotriva Germaniei hitleriste. În iulie şi august 1944, Naţiunea sa, aflată sub dominaţia unui regim dictatorial asupra căruia Regele nu avea niciun control, aliindu-se cu agresorii germani, el, Regele Mihai I, a reuşit să dea ţel, direcţie şi inspiraţie forţelor interne, necoordonate până atunci, care se opuneau conducerii dictatorului".
"Deşi capitala era încă dominată de trupele germane, pe 23 august 1944, în culminarea eforturilor sale, el însuşi, din proprie iniţiativă şi fără a se gândi la siguranţa personală, a dat semnalul unei lovituri de stat ordonând gărzilor palatului său să-l aresteze pe dictator şi pe principalii lui miniştri. Imediat după, într-o inspirată proclamaţie către ţară, adresată la radio, el a informat Naţiunea despre decizia lui de a scoate România de sub jugul nazist şi a chemat Armata să se întoarcă împotriva trupelor germane şi să ucidă soldaţii, să-i ia prizonieri sau să-i alunge din ţară. Puşi în faţa acestui frontal şi puternic act din partea suveranului lor, răspunsul poporului român şi al Armatei Române a fost imediat şi din toată inima. Rezultatul: în doar câteva zile, cea mai mare parte a teritoriului României a fost eliberat de sub controlul nazist, şi principala linie a rezistenţei germane pe frontul de sud-est a fost retrasă cu cinci sute de kilometri spre nord-vest. Prin judecata lui superioară, prin îndrăzneala acţiunii sale şi prin înaltul caracter al conducerii sale, Regele Mihai  I a avut o contribuţie extraordinară la cauza libertăţii şi democraţiei", a mai menţionat Harry Truman, potrivit ambasadei SUA.
De asemenea, ambasada a transmis textul înscris pe placa aflată pe Memorialul Holocaustului din Bucureşti: "Holocaustul în România, 1940-1944. În timp ce Germania nazistă, aliaţii şi colaboratorii ei implementau planurile de distrugere a evreilor europeni, care vor fi cunoscute sub numele de Holocaust sau Shoah, statul român a dezlănţuit propria persecuţie sistematică a evreilor care a fost anticipată de legislaţia antisemită a anului 1940. Pogromurile din Dorohoi şi Galaţi, din iunie 1940, cele din Bucureşti, din 1941, şi Iaşi din iunie 1941, au lăsat în urmă mii de morţi şi au marcat începutul distrugerii organizate a evreilor români. În octombrie 1941, regimul Ion Antonescu a început deportarea evreilor din Basarabia şi Bucovina în Transnistria, declanşând genocidul, cu scopul eliminării populaţiei evreieşti a ţării. Între anii 1940-1944 statul român a fost responsabil pentru moartea a cel puţin 280.000 de evrei români şi ucraineni. De asemenea, 25.000 de persoane de etnie romă au fost deportate în Transnistria, unde 11.000 au pierit. În primăvara anului 1944, autorităţile maghiare de ocupaţie din regiunile de nord-vest ale României au deportat 135.000 de evrei transilvăneni la Auschwitz, unde au fost omorâţi de Germania nazistă. Naţiunea română şi guvernul ei au ridicat acest memorial ca un loc permanent de amintire şi ca un avertisment adresat generaţiilor viitoare".
Co-preşedinţii USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, i-au transmis, vineri, o scrisoare ambasadorului SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, solicitându-i să se exprime în legătură cu declaraţia făcute de preşedintele Traian Băsescu despre Regele Mihai.
Scrisoarea celor doi lideri ai USL aminteşte de afirmaţiile lui Traian Băsescu la adresa Regelui Mihai, acesta spunând despre monarh că "a fost slugă la ruşi" şi că gestul de a abdica a fost o trădare.
Ponta şi Antonescu apreciază, în scrisoare, că declaraţiile preşedintelui au minimalizat rolul mareşalului Ioan Antonescu în deciziile luate şi au încercat "mutarea vinovăţiei exclusiv în zona Regelu iMihai, în ciuda realităţii consemnate şi de sursele istorice, dar şi de poziţiile publice exprimate de partenerii occidentali ai României".
Cei doi amintesc că declaraţiile lui Băsescu au generat reacţii "virulente" în societate şi apreciază că "voci respectabile" au condamnat "aceste absurde alegaţii şi jigniri".
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la B1 TV, că decizia Regelui Mihai de a abdica a fost "un act de trădare", el adăugând totodată că relaţia sa de apropiere cu prinţul Paul a fost un gest pentru a proba că nu are nimic cu Casa Regală.
"Tot continuăm să considerăm că abdicarea regelui a fost un mare act patriotic. Nu. A fost un act de trădare a interesului naţional al României. Din partea regelui. Acesta este punctul meu de vedere", a spus Băsescu."Vedeţi, noi încă nu ne aşezăm corect valorile. Spre exemplu, pentru noi toţi şi pentru istorie, Antonescu rămâne responsabil de Holocaust împotriva evreilor şi a ţiganilor, ducerea lor în Transnistria, nu ştiu ce. Nimeni nu spune că statul român avea un şef de stat atunci. Ăsta (mareşalul Antonescu - n.r.) era doar prim-ministru atunci. Unora le dăm averi, iar pe alţii îi considerăm criminali de război - şeful de stat şi prim-ministru. Doar pentru că unul a fost slugă la ruşi şi a lăsat ţara prin abdicare îl iertăm, de toate păcatele?", a comentat Băsescu.
Întrebat dacă nu i s-a reproşat în întâlnirile cu Regele Mihai apropierea faţă de prinţul Paul, preşedintele a spus că relaţia cu acesta a fost pentru a proba faptul că nu are probleme în ceea ce priveşte Casa Regală. "Eu am făcut un gest să probez că nu am nimic cu Casa Regală, pentru că Paul e parte a Casei Regale", a spus preşedintele.
Declaraţiile sale au fost criticate atât de către lideri politici, inclusiv membri ai PDL, cât şi de către reprezentanţi ai mediului academic, ai societăţii civile şi ai presei.
Preşedintele Traian Băsescu a refuzat, vineri, să facă vreo clarificare faţă de declaraţia sa referitoare la Regele Mihai, spunându-i unui jurnalist care a insistat cu întrebările pe subiect că "tocmai la Bruxelles" nu poate "dormi" de clarificări.
Întrebat, în conferinţa de presă susţinută la Bruxelles după lucrările Consiliului European, despre reacţia unor lideri din România referitoare la declaraţiile sale cu privire la Regele Mihai , Traian Băsescu a răspuns: "Sunt o problemă internă. Dacă aveţi întrebări în legătură cu Consiliul...".
"Voiam să aduceţi câteva clarificări", a insistat jurnalistul.
"Tocmai la Bruxelles v-aţi gândit că nu puteţi dormi de clarificări?", a replicat şeful statului şi a încheiat conferinţa de presă.
 

Publicité
Publicité
Commentaires
Publicité