Moscova se declară indignată de exprimările preşedintelui României Traian Băsescu, potrivit cărora el ar fi putut în 1941 să trimită soldaţi pentru a participa la atacul împotriva Uniunii Sovietice, relatează joi agenţia oficială ITAR-TASS.
'Cuvintele lui Băsescu - despre faptul că, 'în locul mareşalului Antonescu, în 1941, şi el i-ar fi îndreptat pe ostaşii români peste Prut' pentru a lua parte la agresiunea Germaniei hitleriste împotriva URSS - sunt revoltătoare', consideră Ministerul rus al Afacerilor Externe.
Instituţia diplomaţiei ruse a apreciat că o asemenea declaraţie, făcută chiar în ziua comemorării a 70 de ani de la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, în care poporul rus 'a pierdut 27 de milioane de vieţi', nu poate fi explicată 'nici prin actualele circumstanţe din politica internă (a României - n.r.), nici făcând trimitere la întrebările provocatoare ale jurnaliştilor'.
'Este absolut evident că o asemenea sfidare obraznică, ce îndreptăţeşte agresiunea fascistă şi profanează memoria a milioane de victime ale fascismului, este inadmisibilă. Aceasta trebuie să primească o notă adecvată din partea civilizatei Europe', mai susţine instituţia diplomaţiei de la  Moscova.
Preşedintele Băsescu a afirmat pe 22 iunie, într-un interviu televizat, că abdicarea regelui Mihai I a fost 'un act de trădare a interesului naţional'.
'Tot continuăm să considerăm că abdicarea Regelui a fost un mare act patriotic. Nu. A fost un act de trădare a interesului naţional al României, abdicarea din partea Regelui. Acesta este punctul meu de vedere', a spus Băsescu, la postul B1 TV, în contextul în care a menţionat de împlinirea a 70 de ani de la 'hai să-i spunem de la celebra 'Soldaţi români, vă ordon treceţi Prutul''.
Traian Basescu a revenit miercuri, 29 iunie, asupra subiectului. Traian Băsescu a afirmat că pentru el un şef de stat sau un comandant de navă reprezintă meserii în care nu se abandonează echipajul, explicând astfel afirmaţiile sale de săptămâna trecută cu privire la abdicarea regelui Mihai şi precizând că nu are ce să retracteze cu privire la respectiva afirmaţie. 

Ministerul Afacerilor Externe al României informează, printr-un comunicat, că a luat notă cu surprindere de declaraţia exprimată în numele Ministerului Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse care se referă la unele comentarii ale preşedintelui Traian Băsescu pe teme istorice, considerând 'complet nepotrivit' limbajul folosit în declaraţia oficialului rus pe acest subiect.