Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
Accente critice (Am auzit la Radio ?)
Accente critice (Am auzit la Radio ?)
Publicité
Archives
1 mars 2007

Dupa o saptamînă la rra

Moscova/RRA

Reporter RRA, Alexandru Beleavski: Decizia Curţii de Apel Bucureşti privind reabilitarea lui Ion Antonescu şi a membrilor guvernului acestuia este absolut de neacceptat - a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Mihail Kamînin, pentru Agenţia RIA NOVOSTI. Achitarea unui acolit nazist contrazice sensului şi logicii reglementării postbelice şi a documentelor procesului de la Nürnberg - a precizat acesta. Decizia insultătoare pentru memoria victimelor celui de-al doilea război mondial nu poate fi tratată altfel decât ca o încercare de a revizui rezultatele acesteia, de a uita lecţiile istoriei - a subliniat diplomatul rus. Acesta a adăugat că este profund regretabil faptul că un asemenea verdict a fost pronunţat într-o ţară care în etapa finală a războiului a participat la nimicirea nazismului, mulţi români dându-şi viaţa pentru această victorie. Ministerul rus de Externe îşi exprimă speranţa într-o reacţie adecvată a Curţii Supreme a României la acest "verdict scandalos".(rra-01.03.2007 ora:16,00)

Bucureşti/RRA

Reporter RRA, Simona Şerbănescu: Magistraţii au constatat că sentinţa Tribunalului Poporului din 1946, în aşa-numitul 'lot Antonescu', a fost pronunţată în condiţiile în care nu erau cunoscute protocoalele secrete din Pactul Ribbentrop-Molotov. Magistraţii apreciază că războiul de eliberare a Basarabiei şi Bucovinei, în condiţiile stării de necesitate prelungite, a fost legitim până la înlăturarea iminenţei pericolului militar sovietic. În opinia magistraţilor, acceptul autorităţilor române ca trupele hitleriste să intre pe teritoriul României, conform Pactului Ribbentrop-Molotov, nu întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de crimă contra păcii. Cu privire la crimele de război şi contra umanităţii, Curtea de Apel Bucureşti a apreciat însă că Pactul nu poate să se justifice, din acest punct de vedere cererea de revizuire fiind considerată neîntemeiată.(rra-01.03.2007 ora:16,00)

Londra/BBC

...Decizia Curţii de Apel Bucureşti a fost criticată acum câteva zile şi de către Ministerul de Externe de la Chişinău. Toată lumea ştie că în această perioadă a misiunii eliberatoare a lui Antonescu în Republica Sovietică Socialistă Moldovenească au fost exterminaţi peste 300 de mii de evreii şi reprezentanţi ai altor naţionalităţi - afirma MAE al Republicii Moldova. Un punct de vedere similar l-a formulat şi Comunitatea Evreiască de la Chişinău. Potrivit unui comunicat de presă al organizaţiilor evreieşti "urmele ocupaţiei sângeroase ale ţinutului nostru există, practic, în toate raioanele actualului teritoriu al Republicii Moldova, sute de mii de evrei ş i oameni de alte naţionalităţi fiind exterminaţi fără milă de eliberatori în anii de ocupaţie". Mareşalul Ion Antonescu a rămas, însă, condamnat în continuare pentru crime împotriva umanităţii, fiind reabilitat doar pentru crimele împotriva păcii. Curtea a considerat că URSS a atacat prima România în 1940, în urma Pactului Ribbentrop-Molotov, iar războiul de eliberare a Basarabiei şi Bucovinei a fost legitim până la înlăturarea eminenţei pericolului militar sovietic.(bbc, serviciul român- 01.03.2007 ora:18,00)

Publicité
Publicité
Commentaires
Publicité