Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
Accente critice (Am auzit la Radio ?)
Accente critice (Am auzit la Radio ?)
Publicité
Archives
25 octobre 2008

Cimitir Evreiesc vandalizat/ZIUA

O profanare fara precedent a avut loc in Cimitirul Evreiesc din Soseaua Giurgiului din Capitala: un grup de huligani au spart, rasturnat si inscriptionat cu mesaje antisemite 131 de monumente funerare. Dease­menea, huliganii au devastat birourile administrative al Cimitirului, spargand geamurile si incercand sa dea foc mobilierului. Monumente unice, opere inestimabile de arta funerara iudaica au fost distruse. Atentatul a avut loc noaptea, in perioada sarbatorilor evreiesti de Sucot cand este interzis evreilor sa mearga la cimitir.

Conducerea Federatiei Comu­nitatilor Evreilor din Romania (FCER), in frunte cu deputatul Aurel Vainer si profesorul Osy Lazar, s-a deplasat la fata locului. "E o mare consternare in comunitatea noastra, ne-a declarat Aurel Vainer, presedintele FCER. In cimitirul Evreiesc din Soseaua Giurgiului nr. 162 se afla numeroase morminte ale unor martiri ai poporului evreu, ucisi in anii Holocaustului, precum si ostasi evrei cazuti la datorie pentru Romania, eroi inscrisi in istoria neamului romanesc. Politia romana are datoria sa indentifice pe faptasi care trebuie sa fie pedepsiti pentru faptele lor necugetate".

Profesorul Osy Lazar, pre­se­dintele Comunitatii Evreilor din Bucuresti, cu lacrimi in ochi ne-a declarat: "Am trait si am vazut ororile Pogromului legionar din ianuarie 1941, atunci nu s-au atins de mortii nostri. Ce au acum cu strabunii nostri? Traim de sute de ani pe aceste pamanturi, cum se pot intampla asemenea nelegiuirii anti-evreiesti astazi, in Romania democrata, renascuta dupa decembrie 1989? Legea trebuie sa intervina si sa pedepseasca". Politia a inceput o ancheta pentru indentificarea persoanelor care au vandalizat Cimitirul Evreiesc.

Publicité
Publicité
Commentaires
Publicité