Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
Accente critice (Am auzit la Radio ?)
Accente critice (Am auzit la Radio ?)
Publicité
Archives
2 novembre 2008

"Cotidianul": Băsescu şi românii, acuzaţi de antisemitism în ziarul israelian “Haaretz”

Prestigiosul cotidian israelian “Haaretz” publică un articol de opinie semnat de Cellu Rozenberg, sub titlul “Antisemitismul trăieşte bine-sănătos în România”, în care acesta îşi exprimă indignarea faţă de o gafă făcută de preşedintele României, Traian Băsescu, ce pare că a încurcat Israelul cu Palestina. Autorul începe prin a sublinia faptul că, dacă vrei să îţi dai seama “cât de mult îi iubesc românii pe evrei”, e suficient să priveşti incidentul în care au fost distruse 200 de pietre funerare din cimitirul mozaic din Capitală. “Chiar dacă sunt doar câteva mii de evrei rămaşi în România, antisemitismul trăieşte bine-sănătos”, adaugă Rozenberg. Analistul aminteşte faptul că cimitirul este o amintire a importantei comunităţi evreieşti care trăia în România, de 800.000 de persoane, distrusă în Holocaust “nu de germani, ci de aliaţii fideli ai lui Hitler, românii”. Rozenberg susţine că “nu este prima dată când se întâmplă asta în România, dar toată lumea tace”.

Comentatorul continuă susţinând că “antisemitismul românesc este adânc plantat în solul ţării, udat din plin de sângele evreiesc. În aproape fiecare oraş unde trăiesc evrei, aceştia au fost subiectul crimelor şi tâlhăriilor - duse la capăt de cetăţeni obişnuiţi, dar susţinuţi de regim - atât înainte de Al Doilea Război Mondial, cât şi după. Nu este de mirare că istoricul Hannah Arendt descrie România ca fiind cea mai antisemită ţară dintre toate”. Rozenberg continuă povestind calvarul evreilor din Iaşi din 1941 şi exodul evreilor din ţară în timpul epocii comuniste, contra sumelor cerute de regim. Autorul adaugă faptul că Holocaustul “a început să fie studiat în şcoli de-abia în 2004, la presiunea externă”.

Rozenberg continuă pe acelaşi ton: “Dacă cineva credea că s-a întâmplat o schimbare în ultimii ani, dacă cineva spera că antisemitismul a fost limitat la câţiva golani care desecrează morminte şi nu există la nivel guvernamental, remarcele preşedintelui Băsescu la o conferinţă de presă de pe aeroportul Bucureşti la întoarcerea din Siria, în urmă cu o săptămână, arată că există altă Românie decât cea a pastramei şi a vinului - România antisemitismului. Siria, a spus Băsescu, este învecinată cu următoarele ţări: Irak, Liban şi Palestina”. Autorul scrie că “este bine cunoscut faptul că preşedintele României nu este foarte bine educat, dar în calitatea sa de fost căpitan de vas te-ai aştepta să ştie măcar puţină geografie şi istorie. I-a scăpat oare faptul că nu există o ţară numită Palestina, ci altă ţară, chiar dacă mică, la graniţa Siriei - una numită Israel? E păcat că Ministerul de Externe nu a găsit de cuviinţă să răspundă dur acestor remarce. Încă nu este prea târziu”, concluzionează Rozenberg, prezentat de ziar ca istoric specializat în securitate naţională. Familia sa a fost ucisă în timpul pogromului de la Iaşi, din 29 iunie 1941.

Publicité
Publicité
Commentaires
Publicité