Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
Accente critice (Am auzit la Radio ?)
Accente critice (Am auzit la Radio ?)
Publicité
Archives
5 novembre 2008

Hungarian News Agency / Deutsche Welle

  Markó Béla, Preşedintele UDMR referitor la alegerea lui Barack Obama/ Hungarian News Agency Corp. MTI

Societatea americană a optat pentru conviţuirea între naţionalităti şi pentru reconcilierea interetnică - precizează, într-un comunicat, preşedintele UDMR, Markó Béla. În legătură cu victoria în alegeri a lui Barack Obama, liderul UDMR Markó Béla, îşi exprimă convingerea că între România şi Satatele Unite ale Americii este nevoie în continuare de un parteneriat strâns, forţa politică şi economică a Statelor Unite având un rol important şi în această regiune a Europei. Markó Béla îşi exprimă speranţa că, păstrând priorităţile de până acum, în perioada care va urma, relaţiile între Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii vor deveni mai echilibrate. "Contăm şi pe faptul că, asemenea deceniului 90, problematica drepturilor omului şi ale minorităţilor va căpăta din nou o pondere mai mare în politica externă a Statelor Unite, deoarece acest lucru ar fi benefic în ceea ce priveşte relaţiile interetnice, atât în Europa, cât şi în întreaga lume", se arată în comunicatul preşedintelui UDMR. Rezultatul alegerilor arată că Statele Unite, societatea americană, optează pentru convieţuirea între naţionalitati, pentru reconcilierea interetnică, ceea ce are o importanţă deosebită şi pentru comunităţile naţionale din Europa, între care şi comunitatea maghiară din România - se mai precizează în comunicatul preşedintelui UDMR.

  Deutsche Welle

Preşedintele Traian Băsescu a trimis un mesaj în care spune că natura campaniei electorale promovate de către Barack Obama, a reuşit să stârnească interesul românilor şi al naţiunilor din întreaga lume, consolidând încrederea în democraţia americană. Preşedintele României mai spune însă, că alegerea lui Barack Obama, în funcţia de preşedinte al SUA, survine la un moment de vârf al parteneriatului strategic româno-american. Dialogul substanţial, politic şi de securitate, mai semnalează preşedintele României, s-a îmbogăţit în ultima perioadă, datorită sporirii investiţiilor americane în România şi a legăturilor comerciale bilaterale în creştere. De asemenea, în cadrul mesajului, Traian Băsescu a exprimat importanţa pe care o are parteneriatul transatlantic, pentru România, în calitatea sa de stat membru NATO şi al Uniunii Europene. Primul ministru, Călin-Popescu Tăriceanu, a trimis la rândul său, un mesaj în care este sublinitată importanţa acordată d e România, întăririi parteneriatului strategic bilateral. Dar, în ciuda identităţii lor, aceste mesaje nu au aşteptări identice. Preşedintele Traian Băsescu a mizat foarte mult pe tipul de politică ofensivă, promovat de preşedintele Bush. Şi ne putem gândi că, de exemplu, declaraţiile politice ale lui John McCain, din perioada crizei georgiene, au convenit mai mult la Bucureşti, decât declaraţiile ceva mai reţinute ale lui Barack Obama. Cu toate acestea, politica preşedintelui Traian Băsescu a dovedit mereu o foarte mare flexibilitate, pragmatism şi putere de adaptare, ceea ce denotă de altfel şi mesajul adresat noului preşedinte.

Primul ministru, Călin-Popescu Tăriceanu, în schimb, se consideră, probabil, confirmat în aşteptările sale, întrucât el nu a ascuns niciodată că nu se simte în largul său alături de Traian Băsescu şi de politica sa favorabilă preşedintelui Bush, Călin-Popescu Tăriceanu dorindu-şi mai curând o politică mai relaxată şi lipsită de componenta militară de până acum, aşa cum a lăsat să se înţeleagă şi recent, după o şedinţă a CSAT.

Liberal în general, probabil aşteaptă ca Barack Obama să-şi pună în aplicare promisiunile privind retragera din Irak, întrucât în ecuaţia politicii româneşti, ei ar putea să recupereze ceva din încrederea pierdută atunci când au propus prim-ministrul Atanasiu, retragerea intempestivă a militarilor români din Irak. O decodificare clară a poziţiilor politice a făcut însă astăzi doar  Markó Béla , preşedintele UDMR, care a spus că speră ca victoria lui Barack Obama să aducă cu sine şi o schimbare de optică. Markó Béla a adăugat că speră, de asemenea, ca SUA să acorde de aici înainte mai multa importanţă minorităţilor naţionele din estul Europei, întrucât problema drepturilor omului şi a drepturilor minorităţilor s-a aşezat, după  Markó Béla , pe un plan secund în ultima vreme. Victoria lui Barack Obama, a tras concluzia Marko Bello are aşadar, o importanţă deosebită pentru toţi. În afara mediului politic, într-adevăr, aşa cum a remarcat şi mesajul preşedintelui Traian Băsescu, aceste alegeri americane i-au pasionat foarte mult pe români, polarizând societatea românească în virtuali republicani şi virtuali democraţi.

Publicité
Publicité
Commentaires
Publicité