Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
Accente critice (Am auzit la Radio ?)
Accente critice (Am auzit la Radio ?)
Publicité
Archives
11 novembre 2008

"Cotidianul": Băsescu anunţă o nouă lovitură de stat

Preşedintele Traian Băsescu dezgroapă securea războiului cu coaliţia celor 322.

Luni seară, la B1 TV, şeful statului i-a acuzat pe premierul Tăriceanu, pe liderii PSD Mircea Geoană şi Viorel Hrebenciuc şi pe cel al PC, Dan Voiculescu, că pun la cale o nouă suspendare a sa din funcţie în cazul în care va refuza să numească un premier propus de aceştia după alegeri. „Cei care o pregătesc sunt aceeaşi echipă: Voiculescu, Hrebenciuc, Geoană, Tăriceanu.(..) Ştiu acest lucru de două luni. Dacă după alegeri nu pun un premier stabilit de ei, preşedintele o să fie suspendat pe motive constituţionale. Cert este, vă asigur, că nu se mai poate, pentru că nu voi mai tolera o lovitură de stat”, a declarat Băsescu, care a afirmat că au existat mai multe întâlniri pe această temă, iar el ştie de această intenţie a celor patru lideri, de două luni.

Preşedintele a avertizat însă că a luat măsurile legale pentru ca această „lovitură de stat” să nu se petreacă.

„Ce se greşeşte fundamental este inducerea ideii că preşedintele negociază majoritatea. Preşedintele desemnează un prim-ministru, iar primul ministru desemnat îşi negociază guvernul. Nu preşedintele negociază cu Hrebenciuc, nici cu Geoană, nici cu Voiculescu (...). Nici când este un partid cu 51% , preşedintele nu este obligat să desemneze numele propus (ca premier, n.r.). Ceea ce nu am înseamnă că nu am luat măsurile legale să nu se petreacă o lovitură de stat în România. Acum nu-i mai las, sunt instrumente de atac ale hotărârii Parlamentului. Adică, după ce Parlamentul votează, în frunte cu Voiculescu şi Geoană, nu plec de la Cotroceni. Iau hotărârea şi o atac la CCR”, a spus Băsescu, care a subliniat că România nu poate ajunge o ţară „în care loviturile de stat se dau ca-n America Latină”.

Preşedintele a insistat pe faptul că potrivit Constituţiei, el ar fi cel îndreptăţit să aleagă viitorului premier şi nu partidele. „În ceea ce priveşte premierul şi guvernul, Constituţia îl face intangibil pe preşedinte. La articolul 103 scrie „preşedintele se consultă şi desemnează” şi a subliniat că „desemnarea premierului se face prin decret. Voi scrie pe decret numelui premierului în care am încredere”.

Publicité
Publicité
Commentaires
Publicité