Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
Accente critice (Am auzit la Radio ?)
Accente critice (Am auzit la Radio ?)
Publicité
Archives
23 avril 2009

Monumente funerare distruse in Cimitirul Evreiesc

David Iosif, presedintele Comunitatii Evreilor din Botosani, spune ca vandalizarea a avut loc in intervalul 12-13 aprilie, chiar in timpul Sarbatorii Pesach cunoscuta si sub numele de Pastele evreiesc. Reprezentantii Comunitatii evreiesti au condamnat dur actele de vandalism si considera ca faptele ar trebui aspru sanctionate.

"Ce s-a intamplat este foarte urat si reprezinta o pata pentru Botosani, pentru ca mortii nu au nicio vina. Nu cred ca este vorba de ceva antisemit, ci mai degraba de un grup de huligani. Am anuntat si Federatia Nationala a Evreilor si Politia pentru ca nu putem sa tinem tacerea. Vrem ca vinovatii sa fie pedepsiti", a declarat presedintele Comunitatii Evreiesti din Botosani, David Iosif.

In total, spun reprezentantii comunitatii, ar fi vorba de 24 de morminte, toate din aripa veche a cimitirului, printre monumentele vandalizate aflandu-se si cateva ridicate in memoria unor soldati cazuti in al Doilea Razboi Mondial.

Chemati la fata locului, politistii au prelevat mai multe probe care ar putea duce la identificarea autorilor. Printre probele ridicate se afla si o sticla cu bauturi alcoolice. Purtatorul de cuvant al Politiei, comisarul Manuela Ieremie, a afirmat ca a fost declansata deja o ancheta pentru profanare de morminte, iar primele cercetari au dus la identificarea unui grup format din sapte suspecti.

"Cercetarile efectuate au stabilit ca ar fi vorba de teribilismul unor tineri care, aflati sub influenta bauturilor alcoolice, au doborat mai multe pietre funerare cu ajutorul unei rangi din metal. In prezent documentam activitatea infractionala a acestora in vederea administrarii probelor necesara tragerii la raspundere penala", a mai spus Manuela Ieremie. Indiferent care ar fi concluziile anchetei, valoarea monumentelor distruse este inestimabila.

Fiind vorba de cel mai mare numar de monumente funerare vandalizate vreodata la Botosani, cazul a intrat si in atentia Serviciului Roman de Informatii (SRI). Ieri, ofiterul delegat pe probleme de culte din cadrul serviciului teritorial SRI Botosani a purtat o serie de discutii cu reprezentantii Comunitatii Evreilor si a vizitat zona afectata in vederea intocmirii unei informari, (Ziarul de Iasi)

Publicité
Publicité
Commentaires
Publicité