Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
Accente critice (Am auzit la Radio ?)
Accente critice (Am auzit la Radio ?)
Publicité
Archives
4 juin 2009

Băsescu a discutat despre programul nuclear iranian, în vizita în Israel/AGERPRES

Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri seara, la TVR, că, în cadrul vizitei de stat de două zile pe care a efectuat-o în Israel, unul dintre subiectele abordate a fost programul nuclear iranian, ţara noastră fiind interesată de această chestiune. 'Unul din subiectele extrem de serios discutate a fost programul nuclear iranian, care vreau să ştiţi că şi pentru noi prezintă riscuri. Distanţa dintre Iran şi România este mică, iar nu întreg teritoriul României este protejat de sistemul de apărare al SUA, doar o parte', a afirmat preşedintele.

El a adăugat că România este de acord cu statul israelian în ceea ce priveşte faptul că Iranul trebuie să devină transparent în a-şi prezenta capabilităţile nucleare şi obiectivele. 'Şi noi intrăm într-o zonă de risc, în momentul în care Iranul ar deţine armament nuclear şi vectori de trimitere la distanţe mari a încărcăturilor nucleare. A fost un alt subiect cu care suntem întrutotul de acord cu statul israelian, că Iranul trebuie să devină transparent în a-şi prezenta capabilităţile nucleare şi obiectivele. Nimeni nu poate lua Iranului dreptul de a utiliza energia nucleară pentru a produce electricitate, dar acest lucru trebuie probat prin controalele standard şi prin supunerea statului care dezvoltă tehnologie nucleară unui control onest, aşa cum îl cere Agenţia Nucleară de la Viena', a punctat şeful statului.

În contextul în care joi, preşedintele SUA, Barack Obama, va susţine un discurs la Cairo despre Orientul Mijlociu, Băsescu a declarat că se aşteaptă ca acesta să prezinte linii de politică externă 'fair' pentru toate statele şi soluţii care să vizeze crearea şi recunoaşterea unui stat palestinian, deplină siguranţă pentru statul israelian, precum şi o garantare a eliminării riscului nuclear din regiune.

'Ferească Dumnezeu să ajungem cu regimuri extremiste, deţinătoare de capabilităţi militare nucleare. (...) Toată lumea aşeza lucrurile în zona riscului iranian. Riscuri sunt foarte mari pe cealaltă regiune unde România este foarte interesată: Afganistan, Pakistan. În Pakistan este clar că sunt dezvoltări negative din punct de vedere al controlului forţelor extremiste', a mai declarat Traian Băsescu. Referindu-se la relaţia dintre Israel şi UE, şeful statului a precizat că România nu susţine o condiţionare a acestei legături de terţe elemente. 'Noi avem o poziţie extrem de clară în ceea ce priveşte relaţia Israel-UE. Spre exemplu, sunt ţări în interiorul UE care susţin că o adâncire a relaţiilor UE-Israel poate să aibă loc dacă se împinge înainte procesul de pace. Or, România face parte din categoria ţărilor care spun: relaţia UE cu o altă ţară nu poate fi condiţionată de un al treilea element. Problema este: vrem sau nu vrem consolidarea relaţiilor cu Israelul. Iar România susţine că aceste relaţii trebuie consolidate, fără a le face dependente de ce se întâmplă ori în procesul de pace, ori cu aşezările din jurul Ierusalimului ori mai ştiu eu cu ce alte condiţionări', a explicat el. Băsescu a menţionat că România a avut, în trecut, un rol esenţial în negocierea relaţiilor Egipt-Israel şi că acum ţara noastră are, de asemenea, un rol foarte important prin aceea că este acceptată şi de statele arabe, şi de Israel, 'datorită poziţiei extrem de echilibrate' pe care o are. 'Noi susţinem fără drept de apel că statul israelian are dreptul la existenţă şi, în mod egal, statul israelian are dreptul la existenţă şi securitate. (...) Nu poţi să ceri unei naţiuni să renunţe la ideea de securitate. (...) Pe de altă parte, este clar că nici Israelul nu poate să nu recunoască dreptul poporului palestinian de avea un stat', a punctat el. Băsescu a anunţat că va face o vizită separată la Ramallah, amintind că preşedintele Mahmoud Abbas a fost recent la Bucureşti. El a mai precizat că se desfăşoară procedurile de deschidere a unei reprezentanţe româneşti în Cisiordania.

Publicité
Publicité
Commentaires
Publicité