Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
Accente critice (Am auzit la Radio ?)
Accente critice (Am auzit la Radio ?)
Publicité
Archives
6 octobre 2009

Comemorare a eroilor martiri ai revoluţiei maghiare de la 1848, la Arad

La Arad, vor avea loc manifestările de comemorare a eroilor martiri ai revoluţiei maghiare de la 1848. Manifestările vor începe la Biserica Minoriţilor din Arad, cu o mesă ţinută de arhiepiscopul romano-catolic de Kalocsa-Kecskemét, Balázs Bábel. În cursul zilei, vor fi depuse coroane de flori la Obeliscul Eroilor din Arad, locul în care au fost executaţi eroii revoluţiei maghiare. Manifestările de comemorare vor continua în la Statuia Libertăţii, amplasată în Parcul Reconcilierii din Arad. Cu acestă ocazie, vor rosti discursuri preşedintele UDMR, Béla Markó, şi reprezentanţi ai administraţiei locale. La comemorare vor mai participa Vilmos Szabó, secretar de stat al Ministerului ungar de Externe, precum şi generalul László Tömböl, şeful Statului Major General al Armatei Ungare. Acum 160 de ani, pe 6 octombrie, la Arad au fost executaţi 12 generali şi un colonel ai armatei revoluţionare maghiare. (MTI, 0ra 10,00)

RRA/06 0ct ,ora 21,00

Astăzi se împlinesc 160 de ani de la executarea la Arad a 13 generali, conducători ai Revoluţiei ungare de la 1848 - 1849. În 2001, ziua de 6 octombrie a fost declarată zi de doliu naţional, în Ungaria.

Reporter, Emil Groza:
Manifestările comemorative oficilae au început la Budapesta prin arborarea în bernă a drapelului Ungariei, pe platoul din faţa Parlamentului, la ceremonial participând şi şeful statului - László Sólyóm, primul ministru - Gordon Bajnai, preşedintele Adunării Naţionale a ţării - Béla Katona, şi alţi oficiali ungari. Maifestările, organizate în memoria a 13 conducători ai Revoluţiei ungare de la 1848 - 1849, menţionaţi în istoriografia ungară, drept "martirii de la Arad" şi a fostului premier Lajos Batthyány, au loc astăzi în mai multe localităţi din Ungaria. Cei 13 generali, foşti ofiţeri în Armata Imperială Austriacă, au fost executaţi în urmă cu 160 de ani, la Arad, pentru că s-au alăturat mişcării revoluţionare ungare, încălcându-şi astfel jurământul de fidelitate faţă de Casa de Habsburg. În aceeaşi zi, a fost executat, la Pesta, şi Lajos Batthyány. Ziua de 6 octombrie a fost declarată, în anul 2001, zi de doliu naţional.

Publicité
Publicité
Commentaires
Publicité