Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
Accente critice (Am auzit la Radio ?)
Accente critice (Am auzit la Radio ?)
Publicité
Archives
13 décembre 2009

Simboluri evreieşti profanate la Chisinau

Circa 100 de creştini ortodocşi au dărâmat menora instalată vineri de reprezentanţii comunităţii evreieşti din Republica Moldova, cu ocazia celor opt zile de Hannukah - sărbătoarea luminii în cultul mozaic. Enoriaşii au scandat lozinci antisemite, după care au smuls menorah, iar în locul ei au înfipt o cruce de lemn. Plasarea unui simbol iudaic lîngă statuia lui Ştefan cel Mare, în opinia liderilor protestului, este o ofensă.
"Noi suntem în ţară ortodoxă şi Ştefan cel Mare a apărat-o de tot soiul de jidovi, dar ei au venit şi au pus menora. Este o fărădelege, o îngăduinţă a puterii de stat de astăzi, care a permis aşa ceva într-o ţară ortodoxă", a declarat un preot.
Reprezentanţii comunităţii evreieşti au informat toate forurile competente, inclusiv Mitropolia Moldovei.
Poliţiştii susţin că au încercat, fără succes, să-i convingă pe enoriaşi să nu smulgă menora. Poliţiştii însă nu au intervenit în vreun fel în momentul incidentului.
Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei, care susţin că nu ştiau de iniţiativa enoriaşilor, promit să investigheze incidentul şi să ia măsuri. Şi ministrul Justiţiei de la Chişinău, Alexandru Tănase, a condamnat gestul afirmînd că nu va tolera astfel de acţiuni. Instigarea la ură rasială şi religioasă se pedepseşte, în legislaţia moldoveană, cu amendă sau cu închisoare de până la 3 ani. Ca să evite alte incidente, menora a fost mutată.

Publicité
Publicité
Commentaires
Publicité