Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
Accente critice (Am auzit la Radio ?)
Accente critice (Am auzit la Radio ?)
Publicité
Archives
10 février 2010

Ambasada Italiei de la Teheran, luată cu asalt/AGERPRES

Protestele violente din faţa ambasadei Italiei la Teheran şi contextul în care s-au produs incidentele din capitala Iranului se află miercuri în atenţia principalelor ziare italiene.

'Asalt asupra ambasadei Italiei', titrează Corriere della Sera, menţionând că manifestanţii au scandat 'Moarte lui Berlusconi' şi 'Moarte Italiei'.

'O ploaie de ouă şi pietre s-a abătut asupra porţii şi faţadei din cărămizi roşii a ambasadei italiene. Zeci de tineri înfăşuraţi în steagul Iranului au manifestat ieri în faţa reprezentanţei diplomatice a Italiei la Teheran', relatează Corriere della Sera. Ziarul citează şi afirmaţia ambasadorului italian, Alberto Bradanini, potrivit căreia manifestaţiile 'sunt orchestrate de regimul de la Teheran'.

'Zeci de membri ai miliţiilor basiji, care nu fac parte din forţele armate iraniene, dar susţin guvernul preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad, au încercat să ia cu asalt ambasada Italiei la Teheran', scrie şi La Repubbblica, precizând că manifestanţii au fost în cele din urmă îndepărtaţi de poliţiştii iranieni, care au restabilit ordinea.

În urma încordării relaţiilor dintre Italia şi Iran, după declaraţiile făcute de premierul Silvio Berlusconi la Ierusalim şi manifestaţia violentă de marţi de la Teheran nu au întârziat să apară şi reacţiile diplomatice de ambele părţi. Guvernul iranian l-a convocat deja duminică pe ambasadorul Italiei pentru a-i transmite un protest oficial faţă de declaraţiile lui Berlusconi, anunţă La Repubblica.

De cealaltă parte, ministrul de externe italian Franco Frattini, citat de La Stampa, a anunţat că ambasadorul la Teheran nu va participa, la 11 februarie, la manifestările dedicate aniversării revoluţiei islamice. În context, ziarul menţionează şi anunţul făcut de preşedintele SUA, Barack Obama, privind accelarerea procesului de aplicare a unor noi sancţiuni Iranului, după decizia regimului de la Teheran de a continua programul nuclear.

'Indignează, dar nu surprind, pietrele şi insultele aruncate asupra ambasadei noastre la Teheran. Manifestanţii au încercat să sancţioneze nu neapărat vizita lui Berlusconi în Israel

, ci mai ales propunerea de a aplica sancţiuni severe pentru a stopa ambiţiile nucleare ale Iranului', scrie editorialistul cotidianului Corriere della Sera, Franco Venturini.

Ziarele italiene acordă miercuri spaţii importante şi subiectelor economice.

'Pentru sectorul auto, niciun sprijin în acest an', titrează Corriere della Sera, citând anunţul făcut de ministrul dezvoltării economice Claudio Scajola. 'Ne vom concentra asupra altor sectoare', a spus ministrul, stârnind nemulţumiri nu atât din partea producătorului italian Fiat, cât mai ales din partea importatorilor, care îşi văd ameninţate vânzările, în lipsa unui program guvernamental de susţinere a sectorului auto.

La Repubblica se concentrează asupra crizei din Grecia şi a riscului pe care aceasta îl reprezintă pentru întregul spaţiu european. Ziarul îl citează pe comisarul UE pentru afaceri economice şi monetare, Joaquin Almunia, care a afirmat că situaţia din Grecia este una 'fără precedent' şi riscă 'să contamineze şi alte economii europene', dar criza poate fi contracarată.

Publicité
Publicité
Commentaires
Publicité