Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
Accente critice (Am auzit la Radio ?)
Accente critice (Am auzit la Radio ?)
Publicité
Archives
4 mars 2010

Trafic de arme către Iran, via Romania

PROTV Jurnal ora: 19.00

Realizator: Trafic de arme către Iran, via Romania. Anchetatorii italieni anunţă că au pus mâna pe o reţea care furniza componente militare către această ţară, aflată sub embargo. Problema este că marfa de contrabandă a trecut şi pe la noi, prin intermediul unor firme dubioase. Printre cei arestaţi în dosar sunt, se pare, şi membri ai serviciilor secrete iraniene.

Dan Tache, comisar-şef, şeful Biroului de combatere a migraţiei: Sunt lunete militare de o precizie foarte mare, au bătaie de până la 2000 de metri, pot fi montate pe orice armă militară. Par a fi unele dintre cele mai bune. Reporter: Două sute de astfel de dispozitive au fost descoperite pe aeroportul Otopeni. Potrivit documentelor, aceste lunete ar fi trebuit instalate pe arme de vânătoare. Autorităţile şi-au dat seama însă că ceva nu este în regulă şi au făcut un control mai atent. Au ajuns astfel la conluzia că iranieni ar fi instalat lunetele pe arme militare. De aici a început investigaţia, care avea să ducă la arestarea a şapte suspecţi implicaţi în traficul internaţional de armament şi la confiscarea unei cantităţi impresionante de bombe incendiare, explozibil şi muniţie. -: Presupunem că iranienii arestaţi aparţin serviciilor secrete iraniene.

Reporter: Marfa de contrabandă pleca din Italia şi ajungea în România, Marea Britanie sau Elveţia. În fiecare dintre aceste ţări, coletele erau preluate de reprezentanţii anumitor firme, care le exportau către Iran, ţară aflată sub embargo. În România, de pildă, unul dintre presupuşi traficanţi avea o firmă în Bucureşti.  Obiect de activitate declarat al acestei societăţi era acela de activităţi privind comunicarea publică şi activităţi agricole. Reporter: Oamenii care locuiesc aici, la numărul 135 de pe Calea Plevnei, spun că nu au auzit niciodată de firma cetăţeanului italian. Mai mult decât atât, ei spun că nu a existat niciodată nicio societate comercială la această adresă. : Am 35 de ani de cand stau aici, dar nu; la noi, nu. Reporter: Şi vreun italian aici, în zonă? -: Nu mamă, nu.

Reporter: Ancheta în dosarul "Sniper" a durat 8 luni şi au lucrat la ea politişti şi angajaţi ai serviciilor secrete din 4 state. Realizator: Andreea Marinescu este la aeroportul Otopeni, unde au fost oprite componentele militare şi ne vorbeşte despre această anchetă.

Reporter: Lunetele pe care le vedeţi aici fac parte din arsenalul de armament şi sisteme militare ce urma să ajungă în Iran, mai precis la Teheran. În cadrul anchetei, au mai fost confiscate butelii de oxigen, trasoare, bombe incendiare, majoritatea fiind procurate, se pare, din Germania. Anchetatorii cred că toate acestea ar fi ajuns în cele din urmă la organizaţii teroriste. Deocamdată, poliţiştii italieni au făcut peste 20 de percheziţii. Printre cei arestaţi se numără însă şi un avocat, bănuit că s-ar fi dus personal în Iran pentru a discuta cu oficiali din armată despre armament. Acestea sunt informaţiile de aici.

Publicité
Publicité
Commentaires
Publicité