Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
Accente critice (Am auzit la Radio ?)
Accente critice (Am auzit la Radio ?)
Publicité
Archives
16 septembre 2010

MEDIAFAX/Presa internaţională scrie despre polemica dintre Franţa şi CE pe tema romilor

Presa internaţională scrie despre polemica aprinsă dintre Franţa şi Comisia Europeană pe tema situaţiei romilor, notând că summitul liderilor UE de la Bruxelles, de joi, va fi marcat de acest subiect.
În Franţa, teama de "alţii" a răbufnit din nou, comentează The Independent, care menţionează că lista grupurilor care au primti acest statut în decursul timpului este lungă. De data aceasta sunt romii, dar în trecut au fost evreii, francmasonii şi protestanţii, scrie cotidianul britanic.
"Reding divizează UE cu un atac asupra Franţei", titrează ziarul European Voice, referindu-se la comisarul european pentru Justiţie, luxemburgheza Viviane Reding, criticată de oficialii francezi după ce a ameninţat Parisul cu declanşarea procedurii de infringement pentru expulzarea romilor. Eurodeputatul liberal român Renate Weber a apreciat că limbajul lui Reding a fost "dur", dar acţiunea a fost târzie.
BBC News Online scrie că acesta nu trebuia să fie un summit despre romi, dar se pare că preşedintele francez  Sarkozy este hotărât să intre în ofensivă joi la Bruxelles, pentru a apăra reputaţia Franţei de ţară a drepturilor omului.
Retorica dură pe tema legii şi ordinii a jucat un rol-cheie în victoria electorală din 2007 a lui Sarkozy, iar alegerile din 2012 încep să se facă simţite în viaţa politică franceză, notează Reuters.
În timp ce Comisia Europeană are dreptul să monitorizeze statele membre, "consider tonul şi în special comparaţiile istorice nepotrivite şi sper să găsim o cale mai bună", a declarat la Bruxelles, miercuri seara, Cancelarul german, Angela Merkel, citată de Associated Press.
Între timp, într-un act de solidaritate cu romii, un grup de asociaţii din Franţa, CRAN, a anunţat că va depune o plângere împotriva Ministerului de Interne, pentru "incitare la ură rasială", din cauza circularei controversate care viza explicit romii pentru expulzare, menţionează AP.
Guvernul italian, care a dus o campanie împotriva taberelor de romi la începutul mandatului său în 2008, s-a dovedit însă a fi cel mai ferm susţinător al Franţei, informează agenţia germană DPA.
Condamnarea la scară largă a izbucnirii lui Viviane Reding ridică semne de întrebare dacă va avea suficient sprijin politic pentru a-şi respecta promisiunea de a demara proceduri judiciare împotriva Franţei, comentează DPA.
Pe de altă parte, un parlamentar liberal canadian, de origine indiană, Ujjal Dosanjh, a venit în Franţa pe cheltuiala proprie, pentru a acorda sprijin comunităţii rome, relatează Postmedia News, menţionând că acesta şi-a petrecut ziua de miercuri în Saint Denis, la periferia Parisului.

Publicité
Publicité
Commentaires
Publicité