Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
Accente critice (Am auzit la Radio ?)
Accente critice (Am auzit la Radio ?)
Publicité
Archives
8 octobre 2010

Istoricul Daniel Hrenciuc şi-a lansat cartea 'Evreii în Bucovina'

Istoricul Daniel Hrenciuc şi-a lansat, vineri seara, în Sala de Arte a Bibliotecii Bucovinei, cartea intitulată ''Evreii în Bucovina''.
Evenimentul a avut loc în cadrul simpozionului ''O cultură a supravieţuirii'', organizat de Consiliul Judeţean Suceava şi Biblioteca Bucovinei ''I.G. Sbiera'', pentru comemorarea Zilei Holocaustului din România, din 9 octombrie, şi a marcării unei noi sesiuni din manifestarea ''2010 - Anul Paul Celan'', iniţiată în ianuarie 2010 de Biblioteca Bucovinei.
Daniel Hrenciuc surprinde în volumul său perioada dintre cele două războaie mondiale, pe care o prezintă ca pe un capitol complex şi sensibil, îndelung studiat şi analizat, dar încă insuficient de bine cunoscut, în principal din cauza dificultăţilor accesului la sursele primare în perioada comunistă.
''Intervalul temporar interbelic a fost scurt, însă extrem de dens în evenimente determinante pentru destinul umanităţii, prilejuind, în cazul minorităţilor naţionale din Bucovina istorică, a evreilor mai ales, în cazul de faţă, un simbol al alterităţii, o dezbatere ideologică, politică, spirituală, comportamentală şi conceptuală extrem de profundă. Integrarea Bucovinei istorice în tiparele Regatului Român a reprezentat marea provocare pentru autorităţile române, interesate în impunerea rapidă a etnocentrismului în pofida profilului pluriconfesional, central-european al acestei provincii'', arată autorul în lucrarea sa.
Daniel Hrenciuc este cercetător ştiinţific principal, grad III, la Centrul de Istorie şi Civilizaţie Europeană Iaşi, Filială a Academiei Române, doctor în ştiinţe istorice, specializarea Istoria contemporană universală, cu teza ''Relaţiile româno - polone în etapa 1918 - 1934'', publicând volume ca ''România şi Polonia (1918 - 1931) Relaţii politice, diplomatice şi militare'', ''Din istoria polonezilor în Bucovina (1774 - 2002)'', ''Istoria şi tradiţiile minorităţii polone'' şi ''Evreii în Bucovina'' (1774 - 1939), Ed. Tipo Moldova Iaşi.

Publicité
Publicité
Commentaires
Publicité