Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
Accente critice (Am auzit la Radio ?)
Accente critice (Am auzit la Radio ?)
Publicité
Archives
6 novembre 2007

"Batalioanele lui Cioroianu"

-- Declaratie nazista, in direct la tv, a ministrului de Externe:"Acesti oameni (...) ar trebui pusi la muncile cele mai dure si formate (...) batalioane din alea disciplinare" (din ZIUA/ editia on line -06.11.2007)

"Sa-i plasam in desert"

Recent intors, saptamana trecuta, din vizita oficiala efectuata in Egipt, in perioada 30 octombrie - 1 noiembrie, ministrul roman de Externe, Adrian Cioroianu, a comis-o din nou, facandu-si cunoscute opiniile mult prea personale referitoare la incidentul petrecut, martea trecuta, in Capitala italiana. "Acesti oameni care comit astfel de fapte, acestia nu (trebuie) trimisi in regim de celula, cu televizor si cu ..., ar trebui pusi la muncile cele mai dure si formate, probabil, batalioane din alea disciplinare. Nu stiu daca asta le-ar aduce mintea la cap sau nu. Dar, credeti-ma, eram, ieri (joi, n.red.), pe drumul dintre Alexandria si Cairo, la sfarsitul vizitei, imi veneau stirile din tara, din pacate, pe SMS, pentru ca nu puteam fi prins prin telefonia mobila, eram cam in plin desert, si ma gandeam daca nu cumva am putea cumpara un teren din desertul ala egiptean, sa-i plasam acolo pe acei oameni care ne fac de ras", a declarat, vineri, Cioroianu, intr-un acces de sinceritate manifestat in cadrul emisiunii "Stirea zilei" de la la Antena 3. "Pentru ca este limpede ca, daca se duc in Italia, acolo se simt binisor, clima (este) placuta, in jurul lor aud o vorba latina pe care, cat de cat, intr-o luna o inteleg. (Pe) astfel de oameni nu stiu daca realmente ii ajutam, interzicandu-le sa mai iasa din tara. Va aduc aminte ca acest Mailat, ca-l chema Romulus, ca-l chema altfel, acesta mai facuse niste boacane si prin tara. Cat pot sa-l tii? Il tii un numar de ani, dupa care, daca este cetatean european - si este cetatean european, vrem - nu vrem - va iesi peste un numar de ani si, daca ii ia Dumnezeu mintile, va mai face o prostie pe acolo. La acesti oameni, cred eu ca ar trebui sa inasprim pedepsele la modul cel mai concret, pentru cei care dau astfel de dovezi de barbarie", si-a explicat ministrul punctul de vedere. Aprecierile sefului diplomatiei romane nu s-au oprit insa aici, Cioroianu insistand sa ridice moralul national. "Sa ne intelegem, nu ne-am facut de ras, s-a facut de ras un... un derbedeu, ca altfel nu pot sa-i spun (...). Acuma, nu are rost ca toti romanii sa ne punem cenusa in cap. Eu ii incurajez pe romanii care lucreaza efectiv si sunt cinstiti in Italia, sa stea acolo, pentru ca statul roman, efectiv, ii va apara pe cei care merita", a adaugat ministrul. (A.M.L.)

Noua Dreapta in campanie

Organizatia Noua Dreapta s-a implicat si ea in dezbaterea publica a cazului Mailat. Intr-un comunicat transmis redactiei se afirma ca "Luand act de anti-romanismul care a cuprins Italia, Noua Dreapta a luat initiativa organizarii unei campanii care vizeaza eliminarea confuziei asupra etniei criminalului, asociat in mod eronat de politicienii si presa italiana cu poporul roman". Noua Dreapta mai afirma ca simpatizantii si partenerii organizatiei din Italia au inceput deja campania de constientizare in Roma si alte orase din peninsula (A.M.) -Ziarul Ziua /marti, 6 noiembrie 2007 

"Ministrul Cioroianu, ratacit in pustiu" (Evenimentul Zilei/6 Noiembrie 2007)
Somat sa-si dea demisia pentru declaratiile "de tip nazist", Adrian Cioroianu, ministrul de externe al Romaniei, a incercat ieri sa-si repare gafa: "Vreti sa va marturisesc ca, ascultandu-va, mi se pare si mie o afirmatie surprinzatoare?".

Ministrul de externe Adrian Cioroianu si-a cerut ieri scuze, in mod public, pentru aprecierile pe care le-a facut la aparitia cazului „Romulus Mailat”, conform carora infractorii romani din strainatate ar trebui „plasati” in desertul egiptean si „pusi la muncile cele mai dure”, „in batalioane disciplinare”.

Interpelat in cursul unei conferinte de presa daca o astfel de declaratie i se pare normala, Cioroianu a replicat: „Vreti sa va marturisesc ca, ascultandu-va, mi se pare si mie o afirmatie surprinzatoare? Regret si imi cer scuze celor ofensati de aceasta afirmatie a mea. Evident ca solutia nu este trimiterea in desert si, repet, nu a fost vorba de nicio categorie etnica sau de vreo nationalitate anume, pentru a fi foarte bine inteles”.

O idee din desert

Ministrul de externe a declarat vineri, intr-o interventie telefonica la un post TV, ca „acesti oameni care comit astfel de fapte (precum cele de care este acuzat Mailat - n.r.) nu trebuie trimisi in regim de celula, cu televizor (...), ar trebui pusi la muncile cele mai dure si formate, probabil, batalioane din alea disciplinare”.

Pentru ca se afla in vizita oficiala in Egipt, in timpul interventiei telefonice, Cioroianu a emis pe post si prima idee care i-a venit in momentul aflarii stirii despre cazul „Mailat”: „Eram in plin desert si ma gandeam daca nu cumva am putea cumpara un teren din desertul ala egiptean, sa-i plasam acolo pe astfel de oameni care ne fac de ras”.

ONG-uri care cer demisia

Declaratia de vineri a generat reactii imediate din partea organizatiilor de aparare a drepturilor minoritatilor etnice si a altor ONG-uri. Noua astfel de organizatii i-au cerut demisia lui Cioroianu pentru declatiile „de tip nazist”, care contravin politicilor publice privind reintegrarea sociala a infractorilor si asistarea postpenala a acestora...(Evenimentul Zilei/6 Noiembrie 2007)

Publicité
Publicité
Commentaires
Publicité