Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
Accente critice (Am auzit la Radio ?)
Accente critice (Am auzit la Radio ?)
Publicité
Archives
6 novembre 2007

"Cioroianu este încă ministru de externe al României şi nu al unei ferme din inima deşertului egiptean"

DEUTSCHE WELLE

Medana Weident : Ministrul român de externe, Adrian Cioroianu, a sugerat într-o emisiune televizată că s-ar simţi liniştit dacă ar putea să debaraseze România de cei care ne fac de râs, expulzându-i în deşertul egiptean. Ulterior, şeful diplomaţiei şi-a cerut scuze pentru respectiva afirmaţie. Preşedintele Traian Băsescu, însă, a apreciat la televiziunea publică, aşa cum au mai făcut-o şi alţi lideri politici de la Bucureşti, că singura ieşire din acest moment penibil al diplomaţiei române ar reprezenta-o demisia lui Cioroianu.

Cristian Ştefănescu : Germania ştie, probabil cel mai bine dintre statele europene, cât de dificil şi sensibil este să operezi împotriva unui fenomen infracţional, atunci când ai de-a face cu reţele grupate pe criterii etnice sau naţionale. "Bandele de tâlhari români", cum erau denumite simbolic grupările criminale care operau în spaţiul federal, au ţinut ani la rând România departe de bunăvoinţa Germaniei, până când, la un moment dat, Administraţia Convenţiei Democrate, bună sau rea, cum a fost ea la vremea respectivă, a înţeles că nu poţi fi sprijinit de cineva decât după ce începi să-i demonstrezi că în dosul hainelor ponosite zace onestitatea şi că eşti sau poţi fi un partener de încredere. Au fost comise şi atunci nedreptăţi şi nu trebuie să depunem mare efort pentru a ne aminti de expulzarea colectivă a apatrizilor de origine română din Germania în urma unui gest necugetat, de supunere umilă a unui "funcţionăraş" al Ministerului de Interne de la Bucureşti. Treptat, lucrurile s-au aşezat însă pe un făgaş normal, iar firesc ar fi fost ca Bucureştii să tragă concluziile potrivite din acea experienţă. Se vede însă treaba că nici lucrurile bune şi nici cele rele nu au darul de a fi lecţii, mai ales celor ce învaţă din mers regulile jocului. Incidentele din Italia au inflamat spiritele atât în Peninsulă cât şi în România. Dacă maselor le este mai greu să renunţe la reacţiile emoţionale, unor oficiali astfel de gesturi nu le sunt pur şi simplu permise. Oricât de umană ar fi reacţia publicistului Adrian Cioroianu, ministrului cu acelaşi nume, cu atât mai mult cu cât în aceeaşi piele zace un istoric, îi este literalmente interzis să se exprime în termenii pe care i-a folosit atunci când a vorbit despre campusuri de exilare sau reeducare în deşert pentru oameni care fac de ruşine România. Domnul Cioroianu este microbist şi poate admite că au fost şi fotbalişti care au făcut de râs România . Într-unul dintre filmuleţele publicitare celebre ale momentului, perso najul este, în funcţie de modul în care-ţi doreşti să-l priveşti, penibil sau exagerat de fericit. În funcţie de modul în care-i priveşti pe responsabilii guvernamentali de la Bucureşti, aceştia au devenit fie avizi de putere, fie incapabili să înţelegă rostul lor în poziţiile pe care le ocupă vremelnic. Ministrul Cioroianu şi-a cerut scuze celor care s-ar fi putut simţi lezaţi de afirmaţiile domniei sale. De când este ministru, Cioroianu a avut cel puţin un moment în care i-a determinat pe unii dintre concetăţenii domniei sale să-i reproşeze că a făcut de râs România, la întâlnirea cu secretarul american de stat, Condoleza Rice. Şi totuşi, Cioroianu este încă ministru de externe al României şi nu al unei ferme din inima deşertului egiptean.(DEUTSCHE WELLE / 6 noiembrie 2007)

Ce transmite RRA?

Realizator, Alexandru Ioan:..... Bucureştiul a avut la rândul său o serie de reacţii. Preşedintele Traian Băsescu a condamnat aseară crima, dar s-a pronunţat şi împotriva umilirii românilor şi i-a cerut ministrului de externe să sesizeze Comisia Europeană, lucru care de altfel s-a şi întâmplat. În plus, Adrian Cioroianu a apreciat astăzi că decretul care permite expulzarea celor care săvârşesc infracţiuni pe teritoriul Italiei poate da naştere la abuzuri.(5 noiembrie/programul: "24 de ore")

Publicité
Publicité
Commentaires
Publicité