Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
Accente critice (Am auzit la Radio ?)
Accente critice (Am auzit la Radio ?)
Publicité
Archives
16 février 2010

Ministrul Baconschi ar putea fi reclamat la CNCD de câteva zeci de ONG-uri pentru un fragment dintr-un discurs/MEDIAFAX

Mai multe zeci de organizaţii non-guvernamentale cer demisia sau demiterea ministrului de Externe, Teodor Baconschi, reprezentanţii acestora declarându-se nemulţumiţi de un fragment dintr-un discurs al demnitarului pe care îl consideră "rasist" şi în legătură cu care anunţă că-l reclamă la CNCD.

ONG-urile sunt nemulţumite de o declaraţie făcută de Teodor Baconschi în timpul întrevederii cu secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, din 11 februarie 2010, dar şi de un comunicat de presă al Guvernului, din aceeaşi zi, menit să informeze despre temele discuţiei dintre Emil Boc şi Lellouche.

"Vorbind despre comunitatea română din Franţa, ministrul Baconschi afirma, conform declaraţiei de presă de pe site-ul MAE: «Avem nişte probleme fiziologice, naturale, de infracţionalitate în sânul unora dintre comunităţile româneşti, în special în rândul comunităţilor cetăţenilor români de etnie romă.» Ministrul asociază în mod direct infracţionalitatea cu etnia. Mai mult decât atât, într-o manieră de maximă gravitate, dă o explicaţie biologică asocierii în infracţionalitate, explicaţie caracteristică Germaniei naziste în motivarea Holocaustului", scriu, într-un comunicat de marţi, reprezentanţii celor câteva zeci de organizaţii militante pentru drepturile omului care au sesizat problema.

În opinia reprezentanţilor acestora, Baconschi "nu este la curent cu faptul că asocierea infracţionalităţii cu etnia, acel «racial profiling», nu este nici în spiritul, nici în litera legii europene a secolului XXI pe care o invocă, dimpotrivă".

Reprezentanţii ONG-urilor susţin că asocierea etniei cu infracţionalitatea "lezează dreptul romilor la demnitate" şi încalcă normele româneşti, europene şi internaţionale în materia drepturilor omului. Mai mult, declaraţiile de acest gen nu sunt o premieră în peisajul public românesc, susţin ONG-urile, amintind de "cazul premierului Călin Popescu-Tăriceanu, sancţionat" la momentul respectiv de societatea civilă.

"Acelaşi tip de discurs apare şi în comunicatul de presă al Guvernului României, în urma întrevederii dintre premierul Boc şi Secretarul de Stat Lellouche: «Un punct important pe agenda întrevederii a vizat măsurile avute în vedere de autorităţile române pentru prevenirea şi descurajarea infracţiunilor comise pe teritoriul Franţei de cetăţeni români de etnie romă». Prin conţinutul său, şi comunicatul de presă emis de Guvernul României face trimitere explicită şi deliberată la existenţa unei legături directe între un grup etnic şi infracţionalitate", critică ONG-urile.

Reprezentanţii acestora susţin că, din cauza "gravităţii" afirmaţiilor lui Baconschi, solicită "demisia de onoare a acestuia sau demiterea sa".

"Considerăm că menţinerea domnului Baconschi în fruntea Ministerului de Externe român, în urma afirmaţiilor făcute, lezează demnitatea cetăţenilor români şi că este inadmisibil ca purtătorul de imagine al României în plan extern să dea dovadă de rasism instituţionalizat cu explicaţii ştiinţifice tipice Evului Mediu. Solicităm, de asemenea, Guvernului României şi Ambasadei Republicii Franceze în România să-şi clarifice public poziţiile referitoare la asocierea etnicităţii rome cu infracţionalitatea", scriu reprezentanţii organizaţiilor.

Comunicatul de marţi este însoţit şi de o copie a scrisorii de protest în urma declaraţiilor lui Baconschi, document trimis tuturor instituţiilor "vizate".

Protestul este iniţiat de ActiveWatch-Agentia de Monitorizare a Presei, Alianţa Civică a Romilor din România (ACRR), Asociaţia ACCEPT, Centrul de Resurse Juridice şi Centrul Euroregional pentru Iniţiative Publice şi susţinut de alte câteva zeci de organizaţii care se ocupă de promovarea drepturilor omului.

Publicité
Publicité
Commentaires
Publicité