Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
Accente critice (Am auzit la Radio ?)
Accente critice (Am auzit la Radio ?)
Publicité
Archives
17 février 2010

ONG-urile care l-au acuzat de rasism pe ministrul Baconschi cer din nou demisia sau demiterea lui

Organizaţiile semnatare ale scrisorii de protest prin care se cerea demisia ministrului Baconschi pentru declaraţii rasiste solicită a doua oară demisia de onoare sau demiterea şefului diplomaţiei de către premier, potrivit unui comunicat remis, miercuri, MEDIAFAX.

"Menţinerea ministrului Baconschi în fruntea diplomaţiei române lezează demnitatea românilor, indiferent de etnie, acest lucru având, cu adevărat, efecte grave asupra imaginii României", susţin organizaţiile.

Organizaţiile care au semnat, marţi, scrisoarea de protest prin care se cerea demisia ministrului Baconschi pentru declaraţii rasiste consideră că reacţia pe care a avut-o MAE nu face decât să inducă ideea unui "rasism instituţionalizat la nivel de înaltă reprezentare a statului român", potrivit unui comunicat remis, miercuri, agenţiei MEDIAFAX.

"În oricare altă ţară europeană afirmaţii precum cele ale ministrului Baconschi ar duce la demisie ori demitere. În România, în schimb, se produc rectificări ale unui comunicat oficial din care rezultă ca ministrul nu a vrut să spună ceea ce a spus, urmând o explicaţie a celor ce s-au vrut a fi spuse", susţin ONG-urile, potrivit sursei citate.

Organizaţiile semnatare ale scrisorii de protest susţin de asemenea că "din păcate, în noul comunicat MAE se încearcă fără succes şi din nou în mod discriminator a se explica utilizarea termenului «natural»".

În plus, aceştia sunt nemulţumiţi că "sintagma «unele dintre comunităţile româneşti» a rămas în comunicatul modificat în ideea de a «transmite în mod adecvat mesajul dorit de ministru», ceea ce arată că ministrul face diferenţieri între comunităţile româneşti, dintre care unele au o rată de infracţionalitate mai mare decât altele, această rată sporită având, conform declaraţiei de presă «actualizate», un potenţial negativ asupra imaginii României".

"Comunicatul continuă cu o afirmaţie din nou, discriminatorie: Nu există în comunităţile de români din străinătate o rată de infracţionalitate mai ridicată decât cea care se regăseşte în interiorul altor comunităţi de imigranţi. Prin urmare trebuie remarcat faptul că într-un comunicat MAE, aprobat de ministru, nu se cunoaşte faptul că cetăţenii români în Franţa nu sunt imigranţi, ci cetăţeni europeni. Afirmaţia este discriminatorie pentru că face o diferenţiere nefundamentată între comunităţile de imigranţi şi comunitatea majoritară, din nou o diferenţiere inacceptabilă la nivelul discursului public, cu potenţial de alimentare a conflictelor intre imigranţii şi cetăţenii unui stat", se mai arată în comunicat.

Organizaţiile semnatare sunt Active Watch – Agenţia de Monitorizare a Presei, Alianţa Civică a Romilor din România, Centrul de Resurse Juridice, Liga Pro Europa şi Romani CRISS.

Demersul vine la o zi după ce Ministerul de Externe a anunţat că a scos de pe site, din declaraţia lui Teodor Baconschi din 11 februarie, formula folosită în legătură cu infracţionalitatea românilor din Franţa, instituţia precizând şi că respinge interpretările în notă "rasistă sau etnicistă" ale declaraţiilor şefului diplomaţiei.

Anunţul remis marţi de MAE la solicitarea MEDIAFAX a venti în contextul în care mai multe organizaţii non-guvernamentale au anunţat că cer demisia sau demiterea ministrului Baconschi, reprezentanţii acestora declarându-se nemulţumiţi de un fragment dintr-un discurs al demnitarului pe care îl consideră "rasist" şi în legătură cu care anunţă că-l reclamă la CNCD.

ONG-urile se arătau nemulţumite de o declaraţie făcută de Teodor Baconschi în timpul întrevederii cu secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, din 11 februarie 2010, dar şi de un comunicat de presă al Guvernului, din aceeaşi zi, menit să informeze despre temele discuţiei dintre Emil Boc şi Lellouche.

"Vorbind despre comunitatea română din Franţa, ministrul Baconschi afirma, conform declaraţiei de presă de pe site-ul MAE: «Avem nişte probleme fiziologice, naturale, de infracţionalitate în sânul unora dintre comunităţile româneşti, în special în rândul comunităţilor cetăţenilor români de etnie romă.» Ministrul asociază în mod direct infracţionalitatea cu etnia. Mai mult decât atât, într-o manieră de maximă gravitate, dă o explicaţie biologică asocierii în infracţionalitate, explicaţie caracteristică Germaniei naziste în motivarea Holocaustului", scriau, într-un comunicat de marţi, reprezentanţii celor câteva zeci de organizaţii militante pentru drepturile omului care au sesizat problema.

Publicité
Publicité
Commentaires
Publicité